ЦЕЛУЛИТ!? Какво представлява и насоки как да се борим с него

Cellulite

Целулита е проблем за почти всички жени. При едни – по-голям, при други по-незначителен, при трети (онези щастливките) пренебрежително малък и незабележим. Но почти всички жени имат този проблем. Едва 5-10% от жените нямат целулит.

Това се дължи на анатомичните особености на женското тяло и по-конкретно на структурата на тъканите в подкожието, най-вече в областта на корема, таза и бедрата.

Целулита е резултат от множество фактори. Ето някой от тях:

  • Липса на (намалена) еластичност на тъканите
  • Натрупани/отложени токсини
  • Нарушени циркулаторни процеси в засегнатите области и др.

Които пък от своя страна са породени от по-дъблоки първопричини като:

  • Хранителната диета
  • Физическата активност
  • Наследствения фактор
  • Хормоналния баланс и т.н.

Тук искам да направя едно ясно разграничение! Целулит не означава наднормено тегло. Може някоя по-пълничка жена да няма целулит или той да бъде пренебрежимо малко, а друга с перфектни килограми и спортна фигура да има много видим целулит.

Също искам да направя друго много важно разграничение! Целулита в 99% от случаите е естетически, а не здравословен проблем. В много, много малко случаи целулита е в толкова тежка форма, че започва да бъде здравословен проблем.

Но без значение дали говорим за по-пълничка жена или за такава със стегната спортна фигура, за по-лека или тежка форма на целулит,  методите за справяне с проблема са идентични и включват две различни насоки на грижи, които взаимно се допълват.

Важно е да се отбележи, че борбата против целулита не е спринтова дисциплина, а по-скоро маратон и изисква постоянство и време. Много често жените се сещат да се борят с целулита в последните няколко дни или в по-добрите случаи няколко седмици преди отпуската и плажа.

А ето и насоките в които трябва да се вземат мерки, за да се разреши или поне чувствително да се подобри проблема с целулита

  • Насока 1 – промяна на навиците – тук влизат какво и как ядем, колко вода пием, движим ли се достатъчно и т.н. Промяната на навиците ще спомогне да подобрим общото състояние на организма и от там, индиректно на целулита като проблем.
  • Насока 2 – директни методи за намаляване на целулита – тук влизат антицелулитни масажи и терапии, а също и различните ежедневни грижи като контрастни душове, сухо четкане, лимфен дренаж и т.н.

Като един от най-ефективните начини за борба с целулита винаги е бил и си остава антицелулитен масаж.

Чрез прякото си въздействие антицелулитния масаж ще спомогне за „разбиването“ и изчистването на целулитните образувания. Ще засили кръвоснабдяването и лимфотока и ще подобри чувствително състоянието на обработваните зони. Ако имаш нужда от повече информация или консултация относно антицелулитните масажи, не се притеснявай да се свържеш с мен от тук