ПРЕДИ, ПО ВРЕМЕ И СЛЕД МАСАЖА – какво да правим и какво да не правим, за да извлечем максимум ползи

Масажът е прекрасно преживяване носещо куп ползи, както преки, така и дългосрочни. Но за да извлечете максимума е добре да вземете под внимание някой неща. Например:

– Бъдете навреме – добре е да бъдете на място 5-10 минути преди часът. Така си гарантирате, че ще се възползвате от цялото време което ви се полага. Друга причина е че няма да сте бързали прекалено и да легнете на масата запъхтяни. Ако имате няколко минутки да си поеме въздух ще съумеете да се отпуснете и да извлечете повече ползи от масажа.

– Изключете звука (по възможност и вибрацията) на телефона. 99% от разговорите не са спешни и биха могли да се проведат малко по-късно, когато масажът е свършил. Така ще се потопите изцяло в преживяването докато сте на масажната кушетка.

– Ако сте болни или не се чувствате в кондиция, презапишете часа за друг ден. Масажът е противопоказен в моментите когато сте с температура, ако сте настинали или сте пипнали нещо по-сериозно.

– Споделете спокойно и открито всичките сериозни заболявания, ако имате такива. Задължително е в такъв случай предварително да сте се консултирали с лекуващият лекар и той да е потвърдил, че съответните манипулации няма да повлияят негативно.

– Опитайте се да дефинирате точно какво очаквате от масажа. Може би сте схванати и ви боли гърба. Може би сте изморени и имате нужда да бъдете тонизирани. Може би напоследък сте подложени на много стрес и искате да се отпуснете емоционално. Споделете каква е причината да запишете час за масаж. “Искам един хубав масаж” не дава достатъчно информация и съществува голяма вероятност да не получите точно това от което имате нужда.

– Не се притеснявайте да давате обратна връзка по време на масаж – ако масажиста работи силно. Или бихте предпочели да чувствате повече плътност и дълбочина не се притеснявайте да го споделите. Ако има зони на които бихте желали да се обърне повече внимание или такива които да бъдат пропуснати, не се стеснявайте да го обсъдите открито.

– Не говорете излишно – по възможност ограничете разговора само до неща пряко свързани с масажа. Разговорите, дори и приятни ви разсейват и ви пречат да се отпуснете максимално. А масажът, пък бил и той дълбок и силов работи на много нива, но за това е необходимо наистина да бъдете “потопени” в него.

– Избягвайте да се храните обилно преди масажа. Ако чувствате глад хапнете някоя бисквитка или няколко ядки колкото да притъпите чувството.
– Ако сте планирали да спортувате в същия ден в който имате записан час за масаж, направете го преди това.

За да бъде масажът едно дълбоко и пълноценно преживяване, по възможност спазвайте препоръките по-горе. А останалото оставете на мене 🙂