Масажът и влиянието му при проблеми със съня

Съня! Няма нищо което да може да замени добрия нощен сън. За добро здраве, работоспособност и адекватност качествения сън е задължителен. За съжаление всеки пети човек страда от недоспиване и не си набавя необходимата доза качествен сън. В един или друг момент тези хора страдат от намалена работоспособност, ощетени лични взаимоотношения, влошено здраве и дори зависимости от различни медикаменти.

Първите признаци за системно недоспиване са умора и проблеми с концентрацията. Това несъмнено рефлектира върху здравето и цялостното благосъстояние. Най-честия подход за справяне с безсънието са медикаментите, но скорошни изследвания показват недвусмислено, че с проблема може да се справите с далеч по-естествен начин, с масаж.

 

Кой може да се възползва от масажа като средство против безсъние

Хубавия, качествен масаж може да бъде решението, ако и ти си сред хората страдащи от хронично безсъние. Наваксването през уикенда не може да компенсира недоспиването през седмицата. Редовния и качествен сън е важен за здравето. Безсънието в резултат на стрес и напрежение може да бъде преодоляно с масаж. В комбинация със здравословно хранене и физическо натоварване, добрия и достатъчен сън допринасят за крепко здраве и работоспособност.

Други съпътстващи недоспиването проблеми също се повлияват положително от масажите. Сред тях са главоболие, раздразнителност, проблеми с храносмилането и др.

 

Масажът може да подобри качеството на съня ти

Масажът в никой случай не е лукс. При проведени изследвания от Американската асоциация на масажистите и терапевтите е установено, че масажът подобрява съня дори и на хормонално ниво. След масаж нивото на кортизола, познат като хормона на стреса, намалява чувствително. В същото време се повишават нивата на серотонин и мелатонин – хормони, които подтикват тялото да се успокои и отпусне.  Колкото повече серотонин се отделя в кръвта, толкова по-лесно успяваме да се отпуснем след тежкия напрегнат ден. От друга страна масажът, тихата музика и релаксиращата обстановка стимулират мозъка да заработи на делта вълни, които са предпоставка за дълбок сън. Резултата е, че успяваме бързо да се отпуснем и да останем достатъчно дълго време в състояние на покой, за да имаме един качествен и здравословен сън.

 

Не мислете за масажа като за глезотия или награда при специални случаи. Редовните масажи подобряват чувствително качеството на съня, а от там и работоспособност, психическа и емоционална уравновесеност.

Масажът може да разреши проблемите, които имаш със съня, а за мен ще бъде удоволствие да ти помогна.