10 ПРИЧИНИ ЗАЩО МАГНЕЗИЯ Е ТОЛКОВА ВАЖЕН

Липсва ли ви ентусиазъм и енергия?
Радко се замисляме за ключовата роля която магнезия има за здравето и правилното функциониране на организма докато не усетим симптомите за дефицита му. Много често регистрираме симптомите, но не знаем причината за тях. Недостига на магнезии може да бъде причина за отпадналост, мускулни болки и крампи, тревожност и подтиснатост, дори безсъние.
Всъщност, магнезия участва в над 300 функции на организма.
Средното количество на минерала в тялото е около 25гр. Половината от това количество е складирано в костите, а останалата част в мускулите и меките тъкани.
По-долу са изброени 10 от причините защо е важно да си набавяме регулярно необходимото количество магнезий. Ето ги и тях.
1. Повишава жизнеността – магнезия учасва в “производството” на енергия, а недостигът му може да е причина за чувството на отпадналост.
2. Намалява безпокойството – има ключова роля в контрола нивата на серотонин – хормон, който спомага за регулирането на агресия, различни нервни разстройства и др.
3. Предотвратява безсънието – минерала участва в регулацията нивата на кортизола – хормона на стреса като по този начин допринася за по-добрия сън.
4. Храносмилане – лошото храносмилане води до проблеми със здравето, а магнезия улеснява този процес.
5. Успокоява мускулните спазми и крампи – честите болки в мускулите, спазми, схващания и т.н. може да са признак, че изпитваме недостига му. Трябва да увеличим приема на магнезий чрез храни богати на минерала, мазане с магнезиево олио/гел или хранителни добавки (за препоръчване е в този ред на приоритет) и да наблюдаваме дали симптомите няма да отшумят.
6. Сърдечно съдовата система – сърцето е мускул и е чувствително към наличието на достатъчно магнезий в организма. Минерала помага в регулирането на кръвното налягане и цялостното добро здраве на сърдечно съдовата система.
7. Предотвратява мигрената – изследванията потвърждават връзката между мигрената и недостига на магнезий в организма, а достатъчното му количество може да се окаже правилния лек за този проблем.
8. Спомага за превенция на остеопороза – често в реклами се набляга колко е важно да си набавяме калции, за да имаме здрави кости. Но се пропуска факта, че за да бъде освоен калция е необходим магнезий. Едва тогава плътността на костите се орегулира и се предотвратяват предпоставките за остеопороза. В случая, магнезия може да бъде причината за обръщане на процеса и предотвратяване на заболяването.
9. Регулира нивата на калций и калий – в комбинация с тях магнезия регулира кръвното налягане и осигуряват правилното функциониране на клетки, тъкани и органи.

Обезпечава мозъчната активност – възпрепятствайки прекомерните нива на хормоните на стреса, които биха предизвикали безпокойство и депресия, спомага за нормалната и спокойна мозъчна активност, а от там и цялостното ни психическо състояние.

Още по темата: