Масажът засилва имунитета на организма

Никак не е приятно да се разболееш. Това означава да изоставиш за определено време важните за теб неща. Да зарежеш работа или обучение, да спреш да се виждаш с близки и познати за дни или седмици.

Всички знаем преките ползи от масажа – физически, психически и емоционален релакс, засилени циркулаторни процеси (кръвообращение и лимфоток) и т.н. Но има и други, по-дългосрочни ползи, които не се проявяват така отявлено и са по-трудно разпознаваеми.

Имунната система и изключително сложна и правилното й функциониране зависи от много неща. Доказано е, че масажът засилва способността на организма да се бори с вируси и микроби.

Но, как се случва това?

Регулярните масажи засилват способността на организма да се бори с вируси и бактерии основно като засилва активността на белите кръвни телца. Проведени през 2015 година изследвания в САЩ потвърждават това, като по време на изследването се наблюдава засилване на тези способности дори при хора, които са с отслабена имунната система в момента на проучването.

Вярва се, че този ефект може да бъде в полза дори и при борба с настинка или грип. През зимните месеци, когато те са често срещани, всяка възможност да засилите имунитета е добре дошла. Още повече когато става въпрос за един естествен и приятен начин.

Научно потвърдени резултати

В друго проучване по въпроса, при което участниците получават серия от 45 минутни класически масажи. В резултат се наблюдава чувствителни промени в лимфоцитите, тела които играят значителна роля в способността на организма да се справя с здравословните проблеми. Забелязва се също и по-леко преминаване през етапите на заболяването от хора, които са се подлагали на масаж. В добавка, дори HIV позитивни пациенти и жени с 1 и 2 стадии на рак на гърдата отбелязват подобрения в следствие на направените масажи.

Тези изследвания потвърждават, че масажите предлагат алтернативни варианти човек да се поддържа здрав без да е необходимо да се прибягва до каквито и да било медикаменти.

Важно е да се отбележи, че ако вече сте се разболели не трябва да се подлагате на масаж без изричното одобрение от лекуващия ви лекар. Всяко засилване на циркулаторните процеси в такъв момент може да спомогне за разпространението на вирусите и да влоши състоянието ви.

Така че, не чакайте да се разболеете и тогава да предприемате мерки. Най-доброто лечение е профилактиката, а масажите са един прекрасен и приятен начин за целта.