При проблеми с гърба и за плоско коремче

 

Упражнението, известно като „планк“ или в български превод „дъска“, е едно от най-ефективните, които можете да правите у дома. То не изисква нито много време, нито някакво оборудване или техника и не трябва да чакате дълго, за да видите резултатите.

1. Укрепват се основните мускули

 

Планковете включват всички основни мускулни групи, включително страничните, предни и задни коремни мускули и ханша. Укрепването им ще подобри способността ви да вдигате тежки неща, ще оформи талията и ще укрепне гърба.

2. Рискът от травми на гърба и гръбначния стълб намалява

Планковете са упражнение, което укрепва мускулите без излишно напрежение върху гръбначния стълб. Редовното им изпълнение значително намалява болката в гърба и осигурява силна подкрепа на гръбначния стълб, особено горната му част.

3. Метаболизмът се ускорява

Ежедневните „дъски“ изгарят повече калории, отколкото други традиционни упражнения. Те са особено полезни за хора, които водят уседнал начин на живот. Всекидневната 10-минутна тренировка у дома преди или след работа ще осигури по-добър метаболизъм през целия ден, дори и по време на сън.

4. Стойката се подобрява

Ще започнете да по-лесно да държите гърба си изправен. Заради укрепването на мускулите в областта на корема,  гърба, шията, раменете и гърдите изкушението да се прегърбвате ще остане в миналото.

5. Координацията се подобрява

Опитали ли сте да стоите на един крак? Как ви се стори? Ако не е било лесно, това означава, че коремните мускули вероятно не са достатъчно силни. Редовното изпълнение на страничен планк със сигурност ще подобри баланса ви.

6. Развива се гъвкавост

Гъвкавостта е ключово предимство, което планковете осигуряват. С тези тренировки разтягате мускулите около раменете, гърдите и ключиците. Бицепсите и хълбоците също се развиват, краката и стъпалата стават по-гъвкави.

7. Психологическото състояние се подобрява

Упражнението има ефект и върху нервната система. То разтяга и отпуска мускулите, които обикновено са схванати в следствие на стрес и създават напрежение в тялото. Планковете помагат да се отървете от тревожността и депресивните симптоми, но само ако ги направите част от ежедневието си.

 

Източник: Bright Side и Обекти