5 ПРИЗНАКА ЧЕ СИ ПОДЛОЖЕН НА ПРЕКАЛЕНО МНОГО СТРЕС

Стрес Stress

Не можеш да определиш дали стреса на който си подложен ти идва в повече? Вслушай се в тялото си и обърни внимание на знаците които то ти дава.

Високите нива на стрес може да доведат до нарушения в съня и безсъние. Може да предизвикат болки и скованост в мускулите, особено в раменната област. Други възможни признаци са преумора, липса на тонус, чести колебания в настроението, нервност и липса на търпение, безпокойство и не на последно място проблеми в интимния живот.

Стреса може да се прояви по начини по които никога не си предполагал че е възможно. Като цяло той може да повлияе негативно физическото и психическото здраве и благосъстояние.

Когато си под стрес тялото дава сигнали за проблема. Просто трябва да им обърнеш внимание. Но вероятно не знаеш за какво да внимаваш. Затова в следващите редове ще разгледам по-подробно 5 от възможните признака че се подложен на прекалено много стрес.

  1. Болки в тялото

Може би си изненадан че стреса ни повлиява не само психически, но и физически. Повишените нива на стрес водят до обостряне на хроничните проблеми които имаме. Например, ако човек страда от артрит болките в ставите може да са по-чести и по-силни от нормално. Дори мигрената може да бъде засилена.

  1. Нарушения в съня

Когато сме подложени на прекалено много стрес мислите ни бушуват в главата в опит да намерим решението. Това продължава постоянно, особено през нощта. В най-тежките случаи може да се стигне дори до кошмари или безсъние.

  1. Вялост, липса на тонус, апатичност

Когато сме подложени продължително време на стрес се случва следното. От една страна се забавя метаболизма, което означава че по-малко енергия достига до тъканите и органите. От друга страна, същите тези тъкани и органи трябва да работят на по-бързи обороти за да се справим с предизвикателствата и забързаното ежедневие.

Резултатът е натрупана умора, усещането че ни липсва енергия и нямаме ентусиазъм да се захванем със задачите си.

  1. Чести колебания в настроението

Високите нива на стрес предизвикват хаос в хормоните. А хормоналния дисбаланс е причина за чести промени в настроението и нагласите. Тези промени се толерират до един момент от хората около нас, но след тази точка повлияват негативно на отношенията ни с тях.

В резултат на хормоналния дисбаланс и нашето търпение и толерантност страдат и по-лесно ще се афектираме от дребни неща.

  1. Проблеми в интимния живот

В резултат на прекомерния стрес нивата на хормона на стреса – кортизол се повишават чувствително. В резултат спада сексуалното влечение. Чувстваме се изморени, напрегнати, нервни. Всичко това е противоположното на мили, нежни, отзивчиви.

Един от основните начини да се справим с прекомерните нива на стрес е да се наблюдаваме за всички тези симптоми и когато открием притеснителни признаци да предприемем необходимите мерки – да намалим темпото, да си дадем почивка, да отидем на масаж или по друг начин да се опитаме да тушираме натрупаните умора и напрежение.

 

Още по темата: